Deri kanserleri Bazal hücreli karsinom(BHK), Skuamoz hücreli karsinom(SHK), Malign Melanom(MM) olarak üçe ayrılmaktadır. İnsanda görülen tüm kanserlerin %40’ı BHK ve SHK oluşturmaktadır.En sık BHK görülmektedir.

                  BHK:Çok yavaş büyüyen bir tümördür ve istisnai durumlar dışında yayılma göstermez. Tümörün oluşmasında güneş ışınları önemli rol oynadığından açık tenli ve açık havada çalışanlarda daha sık olarak görülür. En sık görülen şekli nodüloülseratif tiptir. Tümör en sık burun,alın,kulak,yanak ve saçlı deri gibi yoğun güneş alan bölgelerde yerleşir. Tedavisinde cerrahi olarak çıkarılması önerilmektedir.

                 SHK: Güneş gören yerlerde daha sık görülür fakat mukozaları da tutabilir, yayılma eğilimi yüksektir. Nedenleri arasında en önemli faktör uzun süreli UV maruziyetidir. Alt dudak, yanaklar, burun, kulak çevresi, kulak, saçı dökülmüş kişilerde saçlı deri SHK önemli tutulum alanlarıdır. El sırttı, ön kol, bacak ön yüzü gibi baş-boyun bölgesi dışında da görülebilir. Kızarık veya sarımsı renkli, ağrısız sertlik şeklinde başlar hızlıca büyüyerek düzensiz şekilli yuvarlak, oval genellikle 1-2 cm çapa ulaştığında ortadan ülserleşebilen lezyonlardır.Tedavisinde cerrahi olarak çıkarılması önerilmektedir.

 

                MM: Deri MM’lerinin %70-80 sağlam bölgelerden %20-30’u önceden var olan nevuslerden (benlerden) gelişir. Çoğunlukla erişkinlerde görülmekle beraber çocuklarda konjenital nevuslardan (doğuştan benleri) gelişen MM olabilir. Tipik olarak yüz (en sık yanak,burun,alın), kulak, boyun gibi güneş gören yerlerde yerleşebileceği gibi tırnak altında,avuç içi,ayak altında,gövde,kol ve bacaklarada da görülebilir. Klinik olarak özellikle normal deri yüzeyinde gelişen kahverengi ve siyah alanları bulunan,sınırları keskin olmayan lezyonlar önem taşımaktadır. Multidisiplener yaklaşımla cerrahi operayon ve sonrasında uzun dönem takip önerilmektedir.